"Πάντες ἄνθρωποι τοῦ εἰδέναι ὀρέγονται φύσει" (Αριστοτέλης, Μετά τα Φυσικά, Βιβλίο Α' )

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Κοινές λέξεις από την εποχή των Παγετώνων


«Αναζήτηση της πρωτο-γλώσσας»


Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Ρέντινγκ – University of Reading
 – της Βρετανίας δείχνει ότι οι άνθρωποι που ζούσαν στην Εποχή των Παγετώνων στην Ευρώπη, πριν από 15.000 χρόνια, ενδέχεται να χρησιμοποιούσαν, σε ορισμένη μορφή, λέξεις κοινές που χρησιμοποιούμε σήμερα στην καθημερινότητά μας.

Χρησιμοποιώντας στατιστικά μοντέλα, ο καθηγητής της Εξελεγκτικής Βιολογίας, MarkPagel και η ομάδα του, προέβλεψε ότι ορισμένες λέξεις έχουν αλλάξει με πολύ αργό ρυθμό στη διάρκεια του χρόνου, έτσι που, να διατηρήσουν ίχνη από λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι του σημερινού ανθρώπου πάνω από 10 χιλιάδες χρόνια.

Οι επισημάνσεις αυτές δείχνουν την ύπαρξη ενός γλωσσικού υπερ-οικογενειακού δένδρου που ενώνει επτά μεγάλες γλωσσικές οικογένειες της Ευρασίας.

Την ινδοευρωπαϊκή, την Ουραλική, την Αλταϊκή, την Καρτβελιανή, την Δραβιδιανή, την Τσούσκτσε-Καμτσάλκαν και την Εσκιμο-Αλεουτιανή (νήσοι Αλεούται -Αλάσκας).
Μέχρι τώρα, οι γλωσσολόγοι είχαν στηριχθεί αποκλειστικά στη μελέτη των κοινόχρηστων ηχητικά λέξεων για τον εντοπισμό της πρωτο-γλώσσας, από την οποία για παράδειγμα προέρχονται οι λέξεις Πάτερ ή η Φάδερ. Μια δυσκολία στην προσέγγιση είναι ότι οι δύο λέξεις μπορεί να έχουν ίδια ηχητική απόδοση και αυτό να είναι τυχαίο και όχι ότι ανήκουν στην ίδια γλωσσική ομάδα.

Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, 
η ομάδα του καθηγητή Pagel, έδειξε ότι ένα υποσύνολο λέξεων που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ομιλία, είναι πιθανό να διατηρήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα (χιλιετίες)

Η ομάδα χρησιμοποίησε
 αυτή τη μέθοδο για να ανακαλύψει λέξεις που ενδέχεται να έχουν κοινούς ήχους, κάτι το οποίο έδινε μια βάσιμη θεώρηση ότι οι ηχητικές ομοιότητες δεν ήταν τυχαίες.

Ο καθηγητής Mark Pagel της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου Ρέντινγκ είπε:

«Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε ένα συγκεκριμένο σύνολο λέξεων στην καθημερινή ομιλία είναι κάτι κοινό σε όλες τις ανθρώπινες γλώσσες. Ανακαλύψαμε αριθμούς, αντωνυμίες και ειδικά επιρρήματα που αντικαταστάθηκαν πολύ αργά στη χρονική διάρκεια μια γλωσσικής εξέλιξης, που συμβαίνει μέσα σε 10 χιλιάδες χρόνια ή και περισσότερα.


Γενικός κανόνας είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούνται περισσότερο από μία φορά στην καθημερινή ομιλία μας και μπορεί να φθάνουν σε επτά ως δέκα επαναλήψεις καθημερινά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποδηλώνουν τη βαθιά καταγωγή τους στην ευρασιατική γλωσσική υπερ-οικογένεια
».

Σε προηγούμενη έρευνα του καθηγητή Pagel για την εξέλιξη της γλώσσας, είχε δημιουργηθεί η εικόνα της εξέλιξης 7.000 ανθρωπίνων γλωσσών.

Ο καθηγητής με την ερευνητική του ομάδα έχει τεκμηριώσει τις κοινές συνήθειες στον τρόπο που χρησιμοποιείται η γλώσσα και ερεύνησε γιατί ορισμένες λέξεις έχουν διαιωνισθεί και άλλες απέτυχαν να διατηρηθούν με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό γίνεται με τη χρήση στατιστικών εκτιμήσεων σε ένα ποσοστό λεξικών αντικαταστάσεων που πραγματοποιήθηκαν στο λεξιλόγιο της ινδο-ευρωπαϊκής γλώσσας.

Η διακύμανση του ποσοστού
 της αντικατάστασης των λέξεων σε ένα λεξιλόγιο φέρνει και την ανάλογη απόκλιση μεταξύ των κοινών γλωσσών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.